top of page
İkamet Nasıl Alınır?
İkametgah gerçek kişiler açısında bireyleri sürekli olarak oturdukları, konutlarının bulunduğu yer anlamına gelmektedir. Tüzel kişiler açısından bakıldığında ise ikametgah, tüzel kişinin faaliyetlerini sürdürdüğü, devlet kaydının bulunduğu yer anlamına gelmektedir.
Yabancılar açısından ise ikamet yani oturma izni alınmalıdır. Oturma izni yabancının vizesinden uzun süre kalması gerektiği durumlarda alınan bir izin türüdür. İlgili ikamet İl Göç İdaresi’nden alınmaktadır. İl Göç İdaresi’ne giderek gerekli belgeler ile başvuru yapılır. Sonucunda ise İl Göç İdaresi tarafından yabancıya oturma izni belgesi verilir.
Başvuru sürecinde sorun yaşanmaması ve eksik belge olmaması için mutlaka bir avukat ile çalışılması önerilir. Aksi halde süreç, başvurunuzun reddi ve vize sürenizin sona ermesi ile sonuçlanırsa deport olma ihtimali oldukça yüksektir. Bu durumda hem deportun kaldırılması hem de yeniden başvuru için bir çok işlem, zaman ve maliyet söz konusu olacaktır.
İkamet izni almak için başvurulabilecek türler şunlardır:
-Kısa Dönem
-Uzun Dönem
-Aile
-Öğrenci
-İnsan Ticareti Mağduru
- İnsani İkamet İzni
Yabancı uyruklu kişi talep ettiği taktirde bir avukat vasıtası ile veya doğrudan kendisi ilgili türlere göre belgelerle birlikte ikamet başvurusunu gerçekleştirebilecektir.
Kısa Dönem İkamet İzni İçin Gereken Belgeler:
Kısa dönem ikamet izni, Türkiye’ye vize alarak veya vize muafiyeti kapsamında gelen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayan yabancı uyruklu kişilere belli bir süreliğine Türkiye’de kalma hakkı veren, yasal merciler tarafından onaylanmış bir ikamet izin türüdür. Kısa dönem ikamet izinlerin büyük çoğunluğunu turistik amaçlarla verilen oturma izinleri oluşturur. Kısa dönem ikamet iznine başvuru yapabilme gerekçeleri; Bilimsel araştırma amacıyla gelecekler, Türkiye'de taşınmaz malı bulunanlar, Ticari bağlantı veya iş kuracaklar, Hizmet içi eğitim programlarına katılacaklar, Türkiye Cumhuriyetinin taraf olduğu anlaşmalar ya da öğrenci değişim programları çerçevesinde eğitim veya benzeri amaçlarla gelecekler, Turizm amaçlı kalacaklar, Tedavi görecekler, İdari makamların talebi, İdari makamların kararı, Adli makamların talebi, Adli makamların kararı, Aile ikamet izninden kısa dönem ikamet iznine geçenler, Türkçe öğrenme kurslarına katılacaklar, Kamu kurumları aracılığıyla eğitim, araştırma, staj ve kurslara katılacaklar, Yükseköğrenimini tamamlayıp 6 ay içinde müracaat edenler, Yatırım Yapanlar, K.K.T.C. Vatandaşları şeklinde başlıklandırılmışlardır.
Başvuru yapılırken;
-İkamet İzni Başvuru Formu
-Pasaport veya pasaport yerine geçen belgenin fotokopisi
-Dört (4) adet biometrik fotoğraf
-Kalınacak sürede yeterli ve düzenli maddi imkâna sahip olunduğuna dair beyan
-İkamet harcı ve kart bedelinin ödendiğini gösterir belgeler/makbuzlar
-Geçerli sağlık sigortası
-Kalınacak Yeri Gösterir Belge
Belgelerin hazırlanması gerekmektedir. İlgili belgeler kısa dönem ikamet izni alacaklar için ortaktır. Ancak kısa dönem ikamet izni başvuru gerekçelerine göre ek belgeler istenebilmektedir.
Uzun Dönem İkamet İzni İçin Gereken Belgeler
Ülkemizde kesintisiz olarak en az sekiz yıl ikamet izni ile ikamet etmiş olan ya da İçişleri Bakanlığı Göç Politikaları Kurulunun belirlediği koşulları yerine getiren yabancıların sahip olduğu oturma iznine Uzun Dönem İkamet İzni denilmektedir. Mülteci, şartlı mülteci ve ikincil koruma statüsü sahipleri ile insani ikamet izni sahiplerine ve geçici koruma sağlananlara uzun dönem ikamet iznine geçiş hakkı tanınmaktadır.
Uzun Dönem İkamet İzni Şartları Şunlardır:
-Kesintisiz en az sekiz yıl Türkiye Cumhuriyeti’nde yaşamış olmak,
-Son üç yıl içerisinde sosyal yardım almamış olmak,
-Kendisi ve varsa ailesinin geçimini sağlayacak yeterli ve düzenli gelire sahip olmak,
-Geçerli sağlık sigortasına sahip olmak,
-Kamu düzeni ve kamu güvenliği açısından tehlike oluşturmamak,
Başvuru yapılırken;
-İkamet İzni Başvuru Formu
-Pasaport veya pasaport yerine geçen belgenin fotokopisi
-Dört (4) adet biometrik fotoğraf
-Önceki ikamet izin belgesinin fotokopisi
-Son üç yıl içerisinde sosyal yardım alınmadığını gösteren
-Kalınacak sürede yeterli ve düzenli maddi imkâna sahip olunduğuna dair imzalı/imzalı ve kaşeli/mühürlü belgenin aslı
-Adli sicil kaydı
-İkamet izni kart bedelinin ödendiğini gösterir belge/makbuz
-Geçerli sağlık sigortası
-Kalınacak Yeri Gösterir Belge
belgelerin hazırlanması gerekmektedir.
Aile İkamet İzni İçin Gereken Belgeler
Türk vatandaşlarının veya ikamet izinlerinden birine sahip olan yabancıların Türkiye’de kalmasını sağlayan bir ikamet izni çeşididir. Çeşitli ülkelerde bulunan aile bireylerinin bir arada yaşayabilmelerini sağlaması nedeniyle oldukça önem arz eder. Aile ikamet iznine başvuran yabancıların birden fazla eşi olması halinde yalnızca bir tanesine ikamet izni düzenlenebilir. Ancak yabancının tüm çocukları aile ikamet izninden yararlanabilir. Çocuklar açısından eşlerin ayrı olması durumunda velayeti bulunan anne veya babanın ikamet izni için muvafakati bulunmalıdır. Aile ikamet izni ayrıca öğrenci ikamet izni almadan ilk ve orta öğrenim kurumlarında on sekiz yaşına kadar eğitim hakkı sağlamaktadır.
Başvuru yapılırken;
-İkamet İzni Başvuru Formu
-Pasaport veya pasaport yerine geçen belgenin fotokopisi
-Dört (4) adet biometrik fotoğraf
-İkamet harcı ve kart bedelinin ödendiğini gösterir belgeler/makbuzlar
-Evlilik cüzdanı veya evli olunduğunu kanıtlayan belgenin (Bilgileri içeren sayfaların –ilk 3 sayfa-) fotokopisi
-Yabancı ise, pasaport veya pasaport yerine geçen belgenin fotokopisi, İkamet/çalışma izni belgesi, mavi kart, mülteci veya ikincil koruma statü sahibi kimlik belgelerinin fotokopisi
-Türk vatandaşı ise Kimlik Kartı / Nüfus Cüzdanının aslı ve fotokopisi
-Kalınacak sürede yeterli ve düzenli maddi imkâna sahip olunduğuna dair onaylı, eimzalı/imzalı belge
-Tüm aile bireylerini kapsayan geçerli sağlık sigortası
-Adli sicil kaydı
-Kalınacak Yeri Gösterir Belge
belgelerin hazırlanması gerekmektedir.
Öğrenci İkamet İzni İçin Gereken Belgeler
Öğrenci ikamet izni eğitimini Türkiye Cumhuriyeti içerisinde sürdürecek yabancılar için gerekli oturma iznidir. Öğrenci ikamet izni aile ikamet izni bulunmayan ilk ve orta öğretim çağındaki yabancılara, Türkiye sınırları içerisindeki bir yükseköğretim kurumunda ön lisans, lisans, yüksek lisans, doktora, TUS (Tıpta Uzmanlık Eğitimi), DUS (Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi) seviyelerinde eğitim görecek yabancılara verilebilir.
Başvuru yapılırken;
-İkamet İzni Başvuru Formu
-Pasaport veya pasaport yerine geçen belgenin fotokopisi
-Dört (4) adet biometrik fotoğraf
-Kalınacak sürede yeterli ve düzenli maddi imkâna sahip olunduğuna dair beyan
-İkamet kart bedelinin ödendiğini gösterir belge/makbuz
-Geçerli sağlık sigortası
-Yerleşim Yerini Gösterir Belge
belgelerin hazırlanması gerekmektedir. İlgili belgeler öğrenci ikamet izni alacaklar için ortaktır. Ancak öğrenci ikamet izni başvuru gerekçelerine göre ek belgeler istenebilmektedir.
İnsani İkamet İzni İçin Gereken Belgeler
İnsani nedenlerle bir şekilde Türkiye'de kalması gerekli görülen kişilere verilen oturma izni türüne “insani ikamet izni” denmektedir. Çocuğun yüksek yararı söz konusu olduğunda, haklarında sınır dışı etme veya Türkiye’ye giriş yasağı kararı alındığı halde yabancıların Türkiye’den çıkışları yaptırılmadığında ya da Türkiye’den ayrılmaları makul veya mümkün görülmediğinde, başvuru sahibinin ilk iltica ülkesi veya güvenli üçüncü ülkeye geri gönderilmesi devam sürecinde, acil nedenlerden dolayı veya ülke menfaatlerinin korunması ile kamu düzeni ve kamu güvenliği açısından Türkiye’ye girişene ve Türkiye’de kalmasına izin verilmesi gereken yabancıların, ikamet izni verilmesine engel teşkil eden durumları sebebiyle diğer ikamet izinlerinden birini alma imkanı bulunmadığında, olağanüstü durumlarda insani ikamet izni düzenlenebilmektedir.
-İkamet izni online ön başvuru formu
-Eğer var ise pasaport
-4 adet biyometrik, son 6 ay içerisinde çekilmiş ve beyaz fonlu fotoğraf
-Aile bilgi belgesi
-Sicilinin temiz olduğuna dair adli sicil kaydı
-Vatandaş olduğu ülkeye ait kimlik fotokopisi(yeminli tercüme edilmiş)
-Var ise daha önceki ikamet izin belgesinin kopyası
İnsan Ticareti Mağduru İkamet İzni İçin Gerekli Belgeler
İnsan ticareti ikamet izni nasıl alınır konusunda bu ikamet türü diğer içerikler gibi sizin şartlarınıza ve yeterliliklerinize bağlı olarak değil zorunlu olarak insan hakları çerçevesinde verilen bir oturum türüdür. Bu oturum izni il valiliklerince maksimum 30 güne kadar verilebilmektedir.İnsan ticareti mağduru ikamet izni için gerekli belgeler özel bir guruba dahil olmayıp özel izin dahilinde verilen bir oturum izni olduğu için farklı olarak değerlendirilmektedir. Bu nedenle sunulan evraklar farklılık göstermekte olup kişi özelinde değişkenlik göstermektedir.
bottom of page